Levenskracht

De levenskracht heeft een aanpassend vermogen en het streeft altijd naar vervolmaking (innerlijke groei, spirituele/persoonlijkheids ontwikkeling etc.), het zorgt er voor dat nieuwe omstandigheden aanvaard kunnen worden en daardoor aanpassing naar de omgeving gemaakt wordt.

Lees meer

Levenskracht & Chakra's

Op het gebied van de verborgen anatomie van de levenskracht kan de filosofie van de Klassieke Homeopathie aangevuld worden met de uitgebreide kennis van de traditionele Chinese en Indiase geneeswijzen en filosofiën.

Lees meer

Hiërarchie in niveaus

Als de mens gezond is heerst de spirituele levenskracht (autocratie), die als Dynamis het stoffelijke lichaam (het organisme) leven doet, onbeperkt. Ze houdt al zijn delen in een bewonderenswaardige harmonische, levende werking, die zich uit in voelen en handelen, zó, dat de met verstand toegeruste psyche zich vrij van dit levende, gezonde instrument kan bedienen voor de hogere bedoelingen van ons bestaan.

Lees meer

Totaliteit

Het essentiële idee achter de term ‘totaliteit van symptomen’ is dat alle actuele betekenisvolle tekenen en symptomen die bij individu aanwezig zijn op een zeker tijdstip, afkomstig zijn van één basisverstoring, welke de ziekte van het individu is. In de praktijk is dit echter niet altijd zo duidelijk, omdat we symptomen van verschillende verstoringen met hun eigen onderliggende oorzaak door elkaar kunnen aantreffen.

Lees meer

Symptomen

De onbevooroordeelde waarnemer weet hoe waardeloos bovenzinnelijk speculaties zijn, die niet door ondervinding kunnen worden bevestigd. Hoe scherpzinnig hij ook moge zijn, hij moet het doen met wat hij zintuiglijk aan de buitenkant kan waarnemen aan veranderingen in de toestand van lichaam en geest, aan ziekteverschijnselen, bijzonderheden en symptomen.

Lees meer